دوران طاقت فرسای حالت تهوع و معده درد و ... را پشت سر گذاشته اید؛ این به این معناست که 3 ماه از بارداری خود را سپری کردید. شگفت زده نشدید ؟ به همین سرعت 3 ماه گذشت و فقط 6 ماه باقیمانده را پیش رو دارید. در این هفته به خوبی متوجه بیشتر شدن اندازه دور کمر و بزرگ شدن شکمتان می شوید. اگر لباس راحت تر بپوشید قطعا حس بهتری هم دارید. این هفته جنین تغییرات جالبی دارد. با نی نی کالا همراه باشید.
در این هفته حرکات جنین بیشتر شده و بیشتر بازیگوشی میکند. جنین هنوز خیلی کوچک است اما از همیشه بازیگوشتر و خوشحالتر است. او میتواند دستهایش را گره کند، مچهایش را بچرخاند و با پاهایش لگد بزند. او لبهایش را به هم فشار میدهد و به شما اخم میکند او در این هفته میتواند صورت خود را به حالتهای مختلف در بیاورد پس مراقب رفتار خود باشید.
قد اون حدود 6 سانتی متر و وزن او 14 گرم شده است.
بدن جنین 24 ساعته در حال فعالیت است تا زمان زایمان یک نوزاد سالم و زیبا در آغوش بگیرید. چشمها و گوشهایش تقریبا به دنبال جای مناسب هستند تا سر جای خود قرار بگیرند.
رودههای کودک شما، که آنقدر سریع رشد کردهاند که تا حدی وارد بند ناف او هم شده بود، حرکت بازگشتی خود را به سمت حفره شکمی آغاز میکند. کلیههای او، ادرار را در مثانه جمعآوری میکنند. سلولهای عصبی او بهسرعت زیاد شدهاند و ارتباطات عصبی مغز در حال شکلگیری هستند.
جنین در دوازدهمین هفته حاملگی ممکن است واکنشهای بیشتری مثل مکیدن نشان بدهد؛ مثلا اگر شما به شکم خود فشار وارد کنید، او حتی ممکن است در داخل رحم شما پیچوتاب هم بخورد. با این حال برای چند هفته دیگر هم شما قادر به احساس کردن حرکات او نخواهید بود.
در هفته های گذشته احتمالا متوجه بالا رفتن وزن خود شده اید. تا پایان دوران بارداری باید حداقل 12 کیلوگرم وزن اضافه کنید. در پایان هفته دوازدهم دیگر رحم در لگن جا نمیگیرد و میتوانید آن را در پایین شکم خود احساس کنید. در این هفته احتمالاً دردی در بالای شکم درست زیر استخوان جناق احساس میکنید که از شایعترین شکایت خانمهای باردار است. این درد به دلیل ورود اسید معده به مری حس میشود. ورود محتویات معده به مری دو دلیل دارد؛ کاهش حرکات روده و فشار رحم بر معده. در این هفته احتمالاً فشار رحم از روی مثانه کم میشود و تکرر ادرار هم کمتر از قبل است.
به دلیل افزایش هورمون ها، ممکن است که جوش ها هم به سراغ پوست صورتتان بیایند. قبل استفاده از لوازم آرایشی حتما با پزشک مشورت نمایید.
آرامش داشته باشید. خطر سقط جنین در 3 ماه اول بارداری بالا بوده اما بعد از آن این خطر کاهش می یابد.
در دوران بارداری هورمون پروژسترون روند هضم غذا را کند میکند. این روند فواید زیادی برای بدن شما دارد؛ زیرا بدن زمان بیشتری را برای هضم مواد مغذی صرف میکند.
نان سبوس دار، برنج قهوه ای و جو مصرف نمایید.
سبزیجات، حبوبات، آجیل، نخود فرنگی، کلم بروکلی و بادام مصرف کنید.
مصرف آب را تا حد 10 لیوان در روز افزایش دهید.
آب میوه به خصوص آب آلو، گلابی، تمشک که سرشار از فیبر است، مصرف کنید.
سعی نمایید غذای خود را کمتر اما وعده های غذایی خود را بیشتر کنید.
مواد غذایی اعم از گوشت را کاملاً پخته شده میل کنید تا عفونت وارد بدن شما نگردد.
مکمل های آهن میتواند باعث یبوست شود. سعی کنید آنها را با 28 گرم فیبر که برای زنان باردار توصیه میشود، مصرف کنید.
اگر خانم باردار، بالای 35 سال باشد و سابقۀ خانوادگی برخی بیماریهای ژنتیکی را داشته یا نتیجۀ آزمایش غربالگری او را در دسته پرخطر قرار داده باشد، پزشک برای تشخیص قطعی هر گونه نقص کروموزومی در جنین، انجام آزمایش تهاجمی CVS را بین هفتههای 11 تا 14 بارداری تجویز خواهد کرد. آزمایش CVS میتواند بسیاری از نقصهای ژنتیکی و کروموزومی مثل سندرم داون، تریزومی 18، کمخونی داسی شکل، فیبروز کیستیک، هموفیلی و دیستروفی که تحلیل رفتن ماهیچهها است را تشخیص دهد. این آزمایش با دقت بسیار زیادی امکان تشخیص اختلالات کروموزومی و نقصهای مادرزادی را دارد.
پزشکان معتقدند یک زایمان بدون دخالت و کاملا کنترل شده باعث افتادگی رحم و مثانه نمیشود. یعنی احتمال افتادگی رحم در مادر بارداری که سزارین شده است خیلی بیشتر است؛ پس این باور که زایمان طبیعی باعث افتادگی رحم می شود را از خود دور کنید. تعداد زایمانها، وزن و فشار جنین، ورزش نکردن در بارداری و وجود هورمون پروژسترون در بارداری تاثیر قابل توجهی در افتادگی رحم و مثانه دارند.
در هفته دوازدهم به پشت نخوابید. وزن رحم میتواند به ورید اجوف تحتانی که به قسمتهای پایین بدن را خونرسانی میکند فشار آورد و خونرسانی را محدود کند. به همین دلیل ممکن است احساس تنگی نفس کنید. پس بایستی درست و بی خطر بخوابید. از این هفته به بعد باید به پهلو بخوابید و تا پایان دوره بارداری با این مدل خوابیدن کنار بیایید.
از شرکت در مسابقات دو و کوهنوردی و مسابقات طناب کشی و هر چیزی که می تواند به شما استرس و فشار وارد نماید دوری کنید. دمای زیاد باعث اختلال جسمی جنین می شود؛ پس از چشمه های آب گرم دوری نمایید.
برای تولد نوزاد پسر بهتر است از مصرف ترشیجات و آب سرد پرهیز کنید و کاسنی دمکرده بنوشید. مصرف خوراکیهایی مثل انگور، انجیرشیرین، شیره خرما، زعفران، زیره، هل و دارچین که باعث گرم شدن مزاج رحم شده، شانس تولد نوزاد پسر را بالا ببرد. گوشت سفید محدود و از گوشت گوسفند و تخممرغ عسلی بیشتر استفاده کنید. میوههای تازه با مزاج گرم همچون انگور، خرما، انجیر و انبه را در اولویت مصرف قرار دهید.
از لامپ های تزیینی در اتاق نوزاد خود استفاده نمایید. نور بایستی ملایم و غیر مستقیم باشد؛ زیرا در صورت تابش نور مستقیم، چشم نوزاد آسیب می بیند. سعی کنید اتاق نوزادتان نه خیلی تاریک باشد و نه خیلی پر نور و درخشان. از لامپ های زرد و آفتابی به هیچ عنوان استفاده نکنید. نور اتاق کودک در طول شب هم اهمیت ویژهای دارد. نوزادان در طول شب نیاز به تغذیه دارند و اتاق نوزاد باید در شب آنقدر نور داشته باشد که مادر به راحتی بتواند به او شیر بدهد و البته باعث بیداری کامل و هوشیار شدن نوزاد هم نشود.
زنان غذاهای آب پز و سبزیجات پخته که این مورد هیچ وقت به مذاق مردها خوش نمی آید؛ زیرا زنان همانند قبل نمی توانند غذاهای چرب و خوش رنگ و بو میل کنند. اگر دوست دارید همسرتان باز هم مثل همیشه در خانه غذا بخورد و دور یک میز شام بخورید سعی کنید حداقل هفته ای دوبار غذای مورد علاقه اش را درست کنید و یک میز شام متفاوت برای او بچینید. درست است شما باردار هستید و همسرتان باید با این وضعیت کنار بیاید اما این کار شما نشان می دهد که او مثل همیشه درکانون توجه قرار دارد و مثل همیشه به او سلیقه هایش اهمیت می دهید.